Vloge, skozi katere greš v drugi fazi

4. vloga: SCENOGRAF

Filmske scene, zlasti tiste na notranjih lokacijah, nisi prepuščene same sebi - zahtevajo (r)oko umetnika za scenografijo.

Tudi v spletnem tečaju se pojavijo mnoge scene (na primer govoreča glava, snemanje s ptičje perspektive in podobno), kjer je pomemben 'staging' (priprava odra). To vključuje vse od tega, kakšna (in kje) naj bo lokacija snemanja, kako pripraviti osvetlitev, kam postaviti kamero (in sebe). Ter nenazadnje tudi to, kako pripraviti na snemanje tudi sebe osebno. :-)

INFO: 8 min  

AKCIJA: 30 min

VSEBINA: Vodila za pripravo lokacije za snemanje govoreče glave in snemanje s tvojega vidika.

CILJ: Priprava lokacije in postavitve, ki ti bo služila (in olajšala) tudi za vsa nadaljna snemanja.

5. vloga: SCENARIST

Scenarij ni samo besedilo, ki ga izgovorijo igralci. Scenarij je celoten plan snemanja.

Tudi v spletnem tečaju se izmenja kar nekaj lokacij oz. načinov snemanja: snemanje avdio posnetkov, snemanje videa, snemanje prosojnic, snemanje govoreče glave ...

In če želiš biti karseda produktiven, je ključen dober scenarij oz. načrt snemanja, ki vključuje: kaj, kdaj in kako boš posnel, da bo šlo vse čim hitreje.

INFO: 10 min 

AKCIJA: 15 min

VSEBINA: Tehnični postopek, kako na podlagi do sedaj narejenega materiala hitro in enostavno pripraviti načrt snemanja v PowerPointu in Excelu.

CILJ: Izdelan natančen plan snemanja.

6. vloga: VOICE OVER ARTIST*

V spletnem tečaju je glas pomembno orodje: z njim lahko animiraš ali pa ... zdolgočasiš in uspavaš svoje udeležence. Pri snemanju razlage zato precejšnjo pozornost nameni(mo) glasu - pravzaprav tako veliko pozornost, da ga - za vse kadre, kjer se le da, posnameš samostojno.

To olajša celoten postopek snemanja - preveri v videu zgoraj (brezplačen 1. modul), zakaj in kako.

* Posojevalec glasu - pri sinhronizaciji filmov in risank

INFO: 12 min 

AKCIJA: 20 min

VSEBINA: Tehnični postopek, kako na podlagi napisanega govora posneti svoj glas.

CILJ: Posnet govorni del spletnega tečaja (razen kadrov, kjer se pojaviš na ekranu z govorečo glavo).

7. vloga: ASISTENT VIDEOGRAFA

Videografija je zahtevno delo. Zato preden skočiš v vlogo videografa, se najprej preizkusi v vlogi asistenta. Tako se seznaniš z osnovnimi orodji video urejanja. V tej fazi svojemu glasu priposnameš še video prosojnice ... in spletni tečaj je že skoraj narejen.

P.s.: Kot asistent boš opravil levji delež snemanja. :-)

INFO: 4 min 

AKCIJA: 30 min

VSEBINA: Tehnični postopek, kako v programu za snemanje spletnih tečajev posneti prosojnice.

CILJ: Posnete prosojnice - skupaj z glasom.

8. vloga: ZVEZDA ŠOVA

Del, ki ti morda ni povšeči (ali pač ?), bomo spremenili v prijetno izkušnjo, saj ti pokažemo, kako na čim bolj enostaven način posneti kadre, kjer se pojaviš s svojo govorečo glavo.

Če pa se rad snemaš, potem pa je to del, v katerem boš gotovo užival. A pazi: malo te bomo prizemljili. Ker konec koncev je to snemanje spletnega IZOBRAŽEVANJA, in zvezda spletnih izobraževanj je tvoj udeleženec, ne ti. :-)

P.s.: Tudi če v resnici nisi planiral takega načina snemanja, te bom 'prisilila', da posnameš vsaj en kader. Prepričana sem, da se boš v prihodnje težko uprl, da ne bi bil to tvoj prvi izbrani način snemanja. :-D

INFO: 7 min 

AKCIJA: 30 min

VSEBINA: Tehnični postopek, posebej primeren za začetnike, saj pokažemo, kako posneti spletni tečaj s pomočjo improviziranega telemprompterja (bobna za snemanje).

CILJ: Posnet vsaj en kader s TVOJO govorečo glavo.

9. vloga: KASKADER

Hmmm ... včasih je treba posneti tudi kaj, kjer se na polno DOGAJA - bodisi zunaj ekrana ali na ekranu. Gre za scene, ko snemaš na primer dogajanje v svojih rokah (kakšna umetniška dela in podobno). Ali pa za snemanje dogajanja na ekranu: snemanje premičnih stvari na ekranu. Tudi tukaj smo karseda praktični in (vsaj kot začetniki) snemamo ločeno glas in video. Ta vloga morda ni primerna za vsakogar, a jo za vajo vseeno priporočam, da jo izvedeš tudi ti.

INFO: 3 min 

AKCIJA: 30 min

VSEBINA: Navodila za snemanje s tvojega vidika in za snemanje dogajanja na ekranu.

CILJ: Posnet vsaj en kader z dogajanjem na ekranu in/ ali izven ekrana.


Legenda:

INFO: Minut, ki jih potrebuješ za gledanje učne vsebine.

AKCIJA: Minut, ki jih potrebuješ za kreiranje svojega filma (za demo video lekcijo v dolžini do 15 minut)

VSEBINA: Kaj točno boš delal

CILJ: Info + akcija = Izdelek, ki ga boš imel narejen po koncu tega koraka

Zaključi to lekcijo in nadaljuj na naslednjo