Spletni tečaj je usmerjen na pripravo visokokvalitetnih, profesionalnih video lekcij. To pa ne pomeni, da se je treba posneti v profesionalnem studiu s profi opremo (čeprav to vsekakor lahko doprinese h kvaliteti končnega izdelka).

Visoko kvaliteto v spletnem izobraževanju (v video lekcijah) dosežemo predvsem s kvalitetno spisano vsebino, z dobro vizualizacijo in učinkovito prezentacijo (nastopom in podajanjem znanja).


Spletni tečaj je namreč vizualni medij, namenjen za izobraževanje. In kot tak mora (če želi biti kvaliteten, uporaben, učinkovit za udeleženca) upoštevati tako principe učenja odraslih kot tudi pravila pisanja in oblikovanja "za ekran".eTečaj te torej vodi, da samostojno pripraviš vse od pisanja vsebine do snemanja:

- vključuje osnove tistih bolj "mehkih veščin" pisanja vsebine in vizualizacije, primerne za ekran in učenje odraslih, pa vse do tehničnega znanja snemanja in urejanja video lekcij;
- vključuje tudi elemente projektnega menedžmenta - kako se lotiti (obsežnega) projekta "spletni tečaj", da ga boš zares tudi končal!


Hojla, Maruša tukaj,

če želiš,

 • optimizirati svoj čas in nehati kar naprej ponavljati ene in iste vsebine v svojih coaching ali svetovalnih programih
 • doseči več strank in izobraževati tudi stranke, ki so daleč od tebe
 • omogočiti svoje izobraževanje več strankam - ki imajo čas za izobraževanje takrat, ko ga ti nimaš
 • narediti bolj 'uporabniku prijazen' izobraževalni program, ki ga stranke predelujejo v svojem tempu (in tako postopoma implementirajo naučeno v prakso)
 • ...

Potem se 'kloniraj': zapakiraj svoje znanje v posnet (avtomatiziran) spletni tečaj!

"Posnet? Maruša, a si rekla, da se je treba posneti? Moj glas? Moj stas (no, mogoče samo obraz)? Kje naj začnem? Kaj posnamem najprej? Kako izberem orodje? Kam to naložim? Kaj sploh rabim? ..."

Ej ... na izi! Snemanje spletnega tečaja je res mogoče za koga (tudi zate?) nočna mora. Mogoče zato ker veš, da se moraš posneti, mogoče zato ker se zdi, da je tehnično komplicirano, mogoče "samo" zato, ker zahteva veliko različnih postopkov (od priprave, do snemanja in potem še montaže).

A veš, da v povprečju traja tudi do eno leto in pol, da nekdo posname svoj prvi spletni tečaj? Ali pa celo nikoli! Pa ne zato, ker ne bi vedel, o čem govoriti ali ker ne bi obvladal svoje ekspertize. Ponavadi se zatakne pri zadevah, kot so - kako strukturirati vsebino, kaj oz. koliko povedati ... nato pa ti (ki potrebujejo leto in pol) veliko časa zapravijo še za ugotavljanje, katera orodja uporabiti, kako jih uporabiti, kakšen je postopek priprave, kaj naj naredijo najprej, kaj potem ...

Sama sem v eLearning industriji že več kot 10 let. Skozi ta postopek sem šla že neštetokrat sama in pa skozi proces kreiranja vsebin vodila že več ducatov oseb (sprva v korporativni eLearning industriji, sedaj na samostojni poti). Iz izkušenj vem, kje se izvajalcem (ki se s procesom kreiranja spletnih tečajev srečajo prvič ... pa tudi še drugič in tretjič) najpogosteje zatakne. Spoznala sem tudi številne napake, ki jih delajo kreatorji spletnih izobraževanj - ki v osnovni niso izobraževalci - in s čimer otežijo (virtualno) učno izkušnjo svojih udeležencev oz. je ne izkoristijo optimalno.

Zato sem cel proces spremenila v zabavno učno popotovanje. 

In ne - tale spletni tečaj o spletnih tečajih ni navaden spletni tečaj, kjer boš ure in ure poslušal, kaj moraš narediti. To je akcijski vodič, kjer boš ure in ure DELAL, jaz ti samo povem, KAKO moraš narediti, da je čim bolj optimalno (seveda pa zadeve na koncu lahko nekoliko prirediš - tako da so lahkotne zate in primerne za tvojo vsebino).

Učna pot

Lekcije, ki imajo gumb PREDOGLED, si lahko ogledaš brezplačno - brez registracije. In tako spoznaš podrobneje, kaj in kako delamo v tem spletnem tečaju.

  Preden začnemo: Kaj sploh je posneto spletno predavanje in kakšno tehnično opremo potrebujem?
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  Cilj: narejen tvoj lasten spletni tečaj ... nekaj napotkov za boljši uspeh
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  Celoten postopek na hitro
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  Projekt - faza 1: Pred-produkcija oz. priprava trening/ vizualnih materialov
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  1. vloga: PISEC ZGODBE
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  2. vloga: PRODUCENT
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  3. vloga: VIZUALNI UMETNIK
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  Projekt - faza 2: Produkcija oz. snemanje
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  4. vloga: SCENOGRAF
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  5. vloga: SCENARIST
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  6. vloga: VOICE OVER ARTIST
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  7. vloga: ASISTENT VIDEOGRAFA
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  8. vloga: ZVEZDA ŠOVA
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  9. vloga: KASKADER
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  Projekt - faza 3: Post-produkcija oz. končna obdelava video vsebin
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  10. vloga: VIDEOGRAF
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš
  Imaš svoj prvi posnetek - kam z njim? Postavi svoj prvi spletni tečaj!
Na voljo čez dni
dni potem, ko se vpišeš

Ni vse v tehnologiji, pač pa v dobrem dizajnu

Prvi izziv je za marsikoga najprej tehnične narave – kako to narediti, kakšno opremo imeti, kako upravljati z opremo in vso tehnologijo …

Poleg tega pa (pssst, tega ne vejo vsi in tukaj izgubljajo na kvaliteti eDogodkov ter posledično rezultatih, ki jih dosežejo njihovi udeleženci) za spletna video izobraževanja obstajajo določene zakonitosti, ki izobraževanje naredijo res »izobraževalno« (didaktično). Na primer:

ustrezna in kvalitetna vizualizacija lahko poskrbi za

 • boljšo motivacijo in za to, da ljudje spletne programe res predelujejo (ne samo kupijo)
 • ter uspešen/ uspešnejši prenos znanja – tudi preko zaslona

primeren način komunikacije oz. oblikovanja sporočil, pri katerem je treba upoštevati,

 • da spletne programe oseba predeluje bodisi brez naše prisotnosti oz. na drugi strani ekrana
 • in je zato za učinkovit prenos sporočil (in znanja) potrebno posebno pozornost nameniti tudi prilagoditvi vsebine same

primerna oblika izobraževalnih videov

 • v prvi vrsti je to primerna dolžina – saj vemo, da zaradi vse večje uporabe tehnologije ljudem pada stopnja pozornosti …
 • pa vse do »drobnih malenkosti«, kot so – ali uporabiti glasbeno podlago (kdaj ja in kdaj ne), ali dodajati kakšne »specialne efekte« ali ne.
Kupi

Zaobvladaj snemanje video lekcij na didaktično učinkovit in tehnično lahkoten način - z orodjem, ki ti je na voljo za ceno ene kave na mesec - ter s tem prihrani denar (ki bi ga sicer investiral v najem snemalca) ter ohrani vso svobodo izbire lokacije in časa snemanja - za samo 57 €.


Udeleženci brezplačnega mini treninga Online programi od kreiranja do promoviranja ne spreglejte kode za 20-odstotni popust (v mejlu 3. dne).


Cena je brez DDV, ker nisem zavezanka za DDV. Torej je navedena cena znesek za plačilo.

Bonus: dostop do video lekcij programa Naredi promo online program

Ker mnogi eduPodjetniki spletne tečaje koristimo tudi za marketinške namene - torej, da se predstavimo širši množici, sem dodala še dodaten modul oz. kar dodaten spletni tečaj, ki se posveti še temu, kako oblikovati vsebino za promocijske namene.


Kupi trajen dostop do eTečaja Kako posneti spletni tečaj in dobiš dostop še do spletne učilnice (spletni tečaj za samostojno učenje) Naredi promo online program.eOrodje za snemanje in urejanje je sedaj na voljo BREZPLAČNO


Orodje Screencast-o-matic, ki ga uporabljam za prikaz snemanja in urejanja video lekcij (in je eno najbolj razširjenih orodij, namenjenih prav edukatorjem in izobraževalnim videom) je sedaj na voljo BREZPLAČNO.

Tako lahko večino stvari v tem spletnem tečaju preizkusiš s to brezplačno verzijo orodja (primerno zlasti, če greš skozi eTečaj samo za vajo, da vidiš, kako proces izgleda).

P.s.: Pa tudi sicer je cena tega orodja zelooo ugodna (trenutna cena, 05/2022, je 48 $ na leto).

Pogosto zastavljena vprašanja

Kdaj se začne in konča ta spletni tečaj?

Tečaj je namenjen samostojnemu učenju. Začne se tisto minuto, ko si vpisan vanj, in konča, ko ga zaključiš. Tudi po zaključku imaš še vedno dostop do vseh vsebin, vendar ne dlje kot za čas, za kolikor si ga kupil (velja pri različicah z omejenim časom dostopa, za "trajno" verzijo ti zagotavljam dostop vsaj eno leto od nakupa, sicer pa dokler je tečaj živ in aktualen - in tak je že od začetka leta 2018).

Kako opravim plačilo in kako poteka vpis?

S klikom na gumb Želim kupiti eTečaj si preusmerjen v spletno trgovino na eDogodek.si (upravljam EduBiz, Marija Maruša Jovanović s.p.), kjer oddaš svoje naročilo.Po oddaji naročila prejmeš račun (načeloma v roku 24 ur). Ko je plačilo opravljeno, dobiš potrditveni mejl z z linkom do spletnega tečaja in že lahko začneš z učenjem.

Več: Pogoji sodelovanja Cene so brez DDV – EDUBIZ, izobraževanje, Marija Maruša Jovanović s.p. ni zavezanec za obračun DDV po 1. točki 94. člena ZDDV-1

Ali moram imeti že pripravljeno vsebino za svoje spletno izobraževanje, če se želim udeležiti spletnega tečaja o kreiranju posnetih vsebin?

NE, ne potrebuješ. V samem tečaju lahko vadiš na 'plastičnem primeru'. Končni izdelek je v tem primeru mini DEMO spletni tečaj in ni narejen na podlagi tvoje dejanske vsebine.Če pa želiš, pa seveda spletni tečaj lahko izkoristiš kot vodnik za kreiranje lastnega spletnega tečaja.

​Rad bi se naučil snemati, a se ne želim (m)učiti s tehničnim urejanjem posnetkov.

Načeloma je spletni tečaj narejen tako, da te vodi, da je tehničnega dela "montiranja/editiranja" čim manj. Pa kljub vsemu - če želiš pomoč pri tem delu: Ni panike! Za tehnični del imam na voljo zaupanja vredno oblikovalko, ki ti hitro in estetsko dovršeno zakjuči in obdela tvoje posnetke in te tako hitreje pripelje do končnega rezultata. Seveda gre za storitev, ki je na voljo za doplačilo. Za več info se lahko pomeniva osebno (marusa[afna]edogodek.si).

Ali mi je tekom tečaja na voljo kakšen suport?

Pri vsakem videu je vklopljena možnost komentiranja videa, kjer mi lahko postaviš svoja vprašanja (lahko tudi anonimno oz. s psevdonimom). Za kakršne koli bolj tehnične nasvete sem ti na voljo tudi v facebook skupini eduPodjetniki izobražujemo spletno. V skupini mi zastaviš vprašanje, jaz pa te nato usmerim v spletni tečaj ali v eno od suportnih učilnic, kjer se nahaja odgovor.

Vedno sem na voljo tudi za dodatne svetovalne ure (proti plačilu). Kontakt: [email protected]

Ker verjamem, da ima sodobna tehnologija moč, da se znanje širi hitreje, ceneje – učinkoviteje! Pa še zabavno je!"

Sem Marija Maruša Jovanović, Maruša na kratko – in sem eLearning entuziastka z več kot 10-imi leti izkušenj v eLearning industriji.

Po duši (in izobrazbi) sem izobraževalka, zato verjamem v dobro kvaliteto online programov, in skrbim, da tvoji spletni izobraževalni dogodki zagotovijo čim boljši (učni) rezultat tvojih strank in da so tvoja video izobraževanja dodelana za najboljšo virtualno (učno) izkušnjo.

Spletne tečaje izdelujem že od začetka 2000-ih: sprva za hobi, nato nekaj let v EU projektih, kasneje 7 let v korporativnem oddelku marketinga in suporta prodaji, od leta 2018 v samostojnem eduBiznisu.

Pod mojim "očesom in rokami" je nastalo že preko 500 spletnih tečajev v več kot 5-ih jezikih.

Sprva sem spletne tečaje kreirala sama, kasneje – od 2010 pa skozi ta postopek vodila več ducatov “vsebincev”. Tako so mi poznane vse “frustracije”, s katerimi se srečujejo osebe, ki nimajo bodisi didaktičnega znanja (znanja s področja podajanja znanja) ali tehničnih veščin (ali obojega). 

Hkrati pa sem skozi dobro desetletje vodenja oseb skozi postopek kreiranja online programov dodobra izpilila sistem, kaj je treba znati NAREDITI in kako to narediti čim bolj tehnično lahkotno ter izobraževalno učinkovito.

Ker večina izobraževalcev, edukatorjev, coachev, eduPodjetnikov, ni videgrafov ali tehničnih mojstrov (naše strokovne veščine so konec koncev v prenašanju znanja in mentoriranju/coachanju) sem skozi svojo prakso tudi zelo precizno in pozorno izbrala vsa orodja (programe), s katerimi delamo – da so enostavni (intuitivni) in cenovno dostopni.

Z mano so se ali se še učijo in soDelujejo eduPodjetniki različnih strok: od strojništva in energetike do mehkih veščin, od partnerstva do osebnostne rasti … najbolj pa so moja usposabljanja primerna za vse, ki tudi sami usposabljate za pridobivanje mehkih veščin, trdih znanj in/ali usvajanje novih navad in sprememb.