Nekaj besed o veščini urejanja/ editiranja video vsebin in rokovanja z video urejevalniki

Nekaj besed o veščini sodobnega pa tudi svobodnega eduPodjetnika: to je urejanje videov!

Preveč tehnično? :-) Prosim, res, ne pobegniti - želim ti pokazati, da je tvoj (navidezni) sovražnik pravzaprav tvoj največji zaveznik, lahko rečem celo prijatelj. O čem bluzim? :-)

Poglej, lahko najameš snemalca in ti posname celoten spletni tečaj (jap, pred tem ga moraš sicer znati načrtovati in spisati sicer sam, a o tem kdaj drugič). V tem primeru ti ga bo videograf tudi uredil in dostavil čisto končno verzijo, ki bo brez lepotnih napak.

A kaj kot sodobni eduPodjetnik (lahko!) z video lekcijami počne mnogo več, kot pa le snema spletne tečaje:

  • Svoj čas (in zaslužek oz. stroške) lahko optimiziraš tudi s posnetimi video feedbacki (na primer povratnimi sporočili v individualnih ali pa skupinskih mentorskih programih, celo tistih, ki niso izvedeni online).
  • S snemanjem video vsebin lahko optimiziraš svoj nastop na spletu (beri: lahko posnameš sam svoj promo video ali promo video sporočilo za Facebook, LinkedIn, YouTube ...).
  • S snemanjem video lekcij lahko optimiziraš del vsebine v vodenih programih, kjer tako ni treba vsega odpredavati direktno na delavnici na terenu, temveč lahko del vsebine dostaviš svojim udeležencem že pred programom (in imate tako čas, da na terenu delate več na praktičnem delu).
  • Ali pa dostaviš del vsebine po delavnici na terenu (če ti je morda zmanjkalo časa za nekatere dele ali pa nekateri deli vsebine pač zahtevajo, da jih udeleženci predelajo sami, v miru in v svojem tempu).

Torej, če hočeš vse tele stvari početi v svojem vsakdanjem delu (in mimogrede, enkrat ko posnameš svoj prvi obsežnejši spletni tečaj, so vse zgoraj navedene stvari mala mal'ca :-) ), potem pač ne moreš vsakokrat klicati svojega snemalca ali čakati na nekoga, ki te bo posnel ... temveč moraš hitro v akcijo. In, roko na srce, kadar gremo hitro v akcijo, običajno nimamo časa iti skozi celoten protokol, kot pri snemanju spletnih tečajev. (Jasno, s krajšimi video lekcijami gre tudi za popolnoma drugačen tip vsebine, ki vsega tega morda ne zahteva).

A je pa še ena stvar, ki nam lahko močno olajša to hitro akcijo: to je ZNATI UREDITI ŽE NAREJEN POSNETEK!

Znati urediti video posnetek ne pomeni znati tehnično olepševati posnetek, pač pa predvsem pomeni znati SEBI OLAJŠATI DELO med snemanjem. Pomeni lahko:

  • znati PRILEPITI pripis na ekran kaj, kar si pozabil povedati med snemanjem,
  • znati IZREZATI del, kjer si rekel kaj, kar morda ne želiš, da se ohrani 'za večno'
  • znati PRILEPITI poudarek na ekranu kaj, kar želiš, da udeleženci/ stranke res opazijo
  • znati PRILEPITI obliž (zamegiliti kaj) na ekranu, kjer si zajel kak občutljiv podatek (na primer osebni podatek kake druge stranke) ...

Uf ... zdaj sem se pa že tako razpisala, da je čas, da še več besed nadomestim kar s sliko oz. še bolje videom, o tem, kaj obdelava video posnetkov sploh pomeni - tako, popolnoma NEtehnično, v jeziku, ki ga govorimo eduPodjetniki in ne v jeziku snemalcev in videografov. :-)

Zaključi to lekcijo in nadaljuj na naslednjo