Kako posneti video izobraževanje (spletni tečaj)

Spletni tečaj te vodi, da samostojno pripraviš svoj spletni tečaj. Vključuje osnove tistih bolj "mehkih veščin"pa vse do tehničnega znanja.

Spletni tečaj te vodi, da samostojno pripraviš vse od pisanja vsebine, priprave materialov do snemanja in tako pripraviš svoje (prvo) video izobraževanje.

Vključuje osnove tistih bolj "mehkih veščin" pisanja vsebine in vizualizacije, primerne za ekran in učenje odraslih, pa vse do tehničnega znanja snemanja in urejanja video lekcij.

Vključuje tudi elemente projektnega menedžmenta - kako se lotiti (obsežnega) projekta "spletni tečaj", da ga boš zares tudi končal!


Če želiš,

 • da množica ljudi bogati s tvojim znanjem - ne da bi ti pri tem pregorel ali se odpovedal svoji svobodi
 • optimizirati svoj čas in nehati kar naprej ponavljati ene in iste vsebine v svojih coaching ali svetovalnih programih
 • doseči več strank in izobraževati tudi stranke, ki so daleč od tebe
 • omogočiti svoje izobraževanje več strankam - ki imajo čas za izobraževanje takrat, ko ga ti nimaš
 • narediti bolj 'uporabniku prijazen' izobraževalni program, ki ga stranke predelujejo v svojem tempu (in tako postopoma implementirajo naučeno v prakso)
 • ...

Potem se 'kloniraj': zapakiraj svoje znanje v posnet (avtomatiziran) spletni tečaj!

"Posnet? Maruša, a si rekla, da se je treba posneti? Moj glas? Moj stas (no, mogoče samo obraz)? Kje naj začnem? Kaj posnamem najprej? Kako izberem orodje? Kam to naložim? Kaj sploh rabim? ..."

Ej ... na izi! Snemanje spletnega tečaja je res mogoče za koga (tudi zate?) nočna mora. Mogoče zato ker veš, da se moraš posneti, mogoče zato ker se zdi, da je tehnično komplicirano, mogoče "samo" zato, ker zahteva veliko različnih postopkov (od priprave, do snemanja in potem še montaže).

A veš, da v povprečju traja tudi do eno leto in pol, da nekdo posname svoj prvi spletni tečaj? Ali pa celo nikoli! Pa ne zato, ker ne bi vedel, o čem govoriti ali ker ne bi obvladal svoje ekspertize. Ponavadi se zatakne pri zadevah, kot so - kako strukturirati vsebino, kaj oz. koliko povedati ... nato pa ti (ki potrebujejo leto in pol) veliko časa zapravijo še za ugotavljanje, katera orodja uporabiti, kako jih uporabiti, kakšen je postopek priprave, kaj naj naredijo najprej, kaj potem ...

Sama sem v eLearning industriji že več kot 10 let. Skozi ta postopek sem šla že neštetokrat sama in pa skozi proces kreiranja vsebin vodila že več ducatov oseb (sprva v korporativni eLearning industriji, sedaj na samostojni poti). Iz izkušenj vem, kje se izvajalcem (ki se s procesom kreiranja spletnih tečajev srečajo prvič ... pa tudi še drugič in tretjič) najpogosteje zatakne. Spoznala sem tudi številne napake, ki jih delajo kreatorji spletnih izobraževanj - ki v osnovni niso izobraževalci - in s čimer otežijo (virtualno) učno izkušnjo svojih udeležencev oz. je ne izkoristijo optimalno.

Zato sem cel proces spremenila v zabavno učno popotovanje. Prelevi se v filmskega producenta in le v nekaj urah posnemi svoj prvi spletni tečaj.

In ne - tale spletni tečaj o spletnih tečajih ni navaden spletni tečaj, kjer boš ure in ure poslušal, kaj moraš narediti. To je akcijski vodič, kjer boš ure in ure DELAL, jaz ti samo povem, KAKO moraš narediti. In verjemi, delal boš take luštne, kreativne stvari. Ker snemanje filma (ali pa spletnega tečaja) je kreativno delo!

Kako to gre? Tako, da boš zamenjal kar deset (ja, 10) vlog. Te zanima katerih? Poglej vloge!


Prvi izziv je za marsikoga najprej tehnične narave – kako to narediti, kakšno opremo imeti, kako upravljati z opremo in vso tehnologijo …

Poleg tega pa (pssst, tega ne vejo vsi in tukaj izgubljajo na kvaliteti eDogodkov ter posledično rezultatih, ki jih dosežejo njihovi udeleženci) za spletna video izobraževanja obstajajo določene zakonitosti, ki izobraževanje naredijo res »izobraževalno« (didaktično). Na primer:

 • ustrezna in kvalitetna vizualizacija lahko poskrbi za
  • boljšo motivacijo in za to, da ljudje spletne programe res predelujejo (ne samo kupijo)
  • ter uspešen/ uspešnejši prenos znanja – tudi preko zaslona
 • primeren način komunikacije oz. oblikovanja sporočil, pri katerem je treba upoštevati,
  • da spletne programe oseba predeluje bodisi brez naše prisotnosti oz. na drugi strani ekrana
  • in je zato za učinkovit prenos sporočil (in znanja) potrebno posebno pozornost nameniti tudi prilagoditvi vsebine same
 • primerna oblika videov
  • v prvi vrsti je to primerna dolžina – saj vemo, da zaradi vse večje uporabe tehnologije ljudem pada stopnja pozornosti …
  • pa vse do »drobnih malenkosti«, kot so – ali uporabiti glasbeno podlago (kdaj ja in kdaj ne), ali dodajati kakšne »specialne efekte« ali ne.

Pripravljaš spletni tečaj zgolj za promocijo svojega eduBiznisa in bi rad (najprej) preizkusil narediti krajši spletni tečaj?

Poglej si brezplačen spletni tečaj Kako narediti krajši, promocijski/ predstavitveni spletni tečaj - s katerim lahko dobiš tudi dostop do več kot 10 lekcij iz tegale (sicer plačljivega) spletnega tečaja Kako posneti spletni tečaj - tudi to brezplačno.

Si pripravljen na svoj prvi filmski projekt?

Vsaka vloga, skozi katero greš v tem spletnem tečaju, predstavlja en korak na poti do končnega cilja. Končni cilj treninga je izdelati DEMO posnetek (v dolžini do 10 ali 15 minut). Za to boš potreboval približno 8 (polnih) ur. (Mimogrede, to je približno kot 2-dnevna delavnica “na terenu”, kjer so štete pedagoške ure in odmori za prigrizke in kosilo). V samo enem delovnem dnevu lahko tako osvojiš POSTOPEK izdelave DALJŠEGA spletnega tečaja (takega, ki je primeren za prodajo).

Seveda lahko tole filmsko popotovanje uporabiš tudi kot vodič za snemanje svojega dejanskega, tazaresnega spletnega tečaja. V tem primeru čas, predviden pri "Akcija", ustrezno multipliciraj.

Legenda:

INFO: Minut, ki jih potrebuješ za gledanje učne vsebine.

AKCIJA: Minut, ki jih potrebuješ za kreiranje svojega filma (za demo posnetek)

VSEBINA: Kaj točno boš delal

CILJ: Info + akcija = Izdelek, ki ga boš imel narejen po koncu tega koraka


3, 2, 1 ... gremo:

1. vloga: PISEC ZGODBE

Osnova za dober film je dobra zgodba. Na kratko napiši svoj mini tečaj (delal boš tinimini spletni tečaj, 6 do 8-minutni). In če nimaš (še) svoje teme: še bolje, ker ne boš obremenjen s svojimi sporočili - piši spletni tečaj o pospravljanju sobe, kuhanju kosila, umivanju zob ...

11 min 10 min

Recept, kako napisati svoj mini spletni tečaj.

Napisan govor za spletni tečaj.

Želim se vpisati

2. vloga: PRODUCENT

V filmu izbor primerne lokacije snemanja in primernih igralcev lahko zgodbo še dodatno poudari. Izberi primeren način prezentiranja (spletni tečaji niso samo prosojnice ali samo 'govoreča glava) in poudari svoje sporočilo s primernim vizualnim pripomočkom.

24 min 2 min

Predstavitev načinov prezentiranja in kdaj izbrati katerega.

Pripravljen plan izvedbe.

Želim se vpisati

3. vloga: VIZUALNI UMETNIK

Video je močen vizualen medij, zato je pomembno, da so vse tvoje vizualne podobe skladne in dodelane. V spletnem tečaju so glavni akter tvoje prosojnice. Prosojnice za ekran NISO ENAKE kot tiste, ki jih uporabljaš 'na terenu'. Pripravi torej tipske prosojnice, ki ti bojo služile tudi v vseh nadaljnih spletnih tečajih: splošna prosojnice, prosojnice za teoretično razlago, za navodila in podporne prosojnice (take ki sicer niso prikazane na ekranu, so pa del tvojega celotnega spletnega tečaja).

27 min 40 min

Navodila za pripravo 4-ih različnih tipov tpskih prosojnic.

Izdelane tipske prosojnice.

Želim se vpisati

4. vloga: SCENOGRAF

Filmske scene, zlasti tiste na notranjih lokacijah, nisi prepuščene same sebi - zahtevajo (r)oko umetnika za scenografijo.

Tudi v spletnem tečaju se pojavijo mnoge scene (na primer govoreča glava, snemanje s ptičje perspektive in podobno), kjer je pomemben 'staging' (priprava odra). To vključuje vse od tega, kakšna (in kje) naj bo lokacija snemanja, kako pripraviti osvetlitev, kam postaviti kamero (in sebe). Ter nenazadnje tudi to, kako pripraviti na snemanje tudi sebe osebno. :-)

8 min 30 min

Vodila za pripravo lokacije za snemanje govoreče glave in snemanje s tvojega vidika.

Priprava lokacije in postavitve, ki ti bo služila (in olajšala) tudi za vsa nadaljna snemanja.

Želim se vpisati

5. vloga: SCENARIST

Scenarij ni samo besedilo, ki ga izgovorijo igralci. Scenarij je celoten plan snemanja.

Tudi v spletnem tečaju se izmenja kar nekaj lokacij oz. načinov snemanja: snemanje avdio posnetkov, snemanje videa, snemanje prosojnic, snemanje govoreče glave ...

In če želiš biti karseda produktiven, je ključen dober scenarij oz. načrt snemanja, ki vključuje: kaj, kdaj in kako boš posnel, da bo šlo vse čim hitreje.

10 min 15 min

Tehnični postopek, kako na podlagi do sedaj narejenega materiala hitro in enostavno pripraviti načrt snemanja v PowerPointu in Excelu.

Izdelan natančen plan snemanja.

Želim se vpisati

6. vloga: VOICE OVER ARTIST*

V spletnem tečaju je glas pomembno orodje: z njim lahko animiraš ali pa ... zdolgočasiš in uspavaš svoje udeležence. Pri snemanju razlage zato precejšnjo pozornost nameni(mo) glasu - pravzaprav tako veliko pozornost, da ga - za vse kadre, kjer se le da, posnameš samostojno.

To olajša celoten postopek snemanja - preveri v videu zgoraj (brezplačen 1. modul), zakaj in kako.

* Posojevalec glasu - pri sinhronizaciji filmov in risank

12 min 20 min

Tehnični postopek, kako na podlagi napisanega govora posneti svoj glas.

Posnet govorni del spletnega tečaja (razen kadrov, kjer se pojaviš na ekranu z govorečo glavo).

Želim se vpisati

7. vloga: ASISTENT VIDEOGRAFA

Videografija je zahtevno delo. Zato preden skočiš v vlogo videografa, se najprej preizkusi v vlogi asistenta. Tako se seznaniš z osnovnimi orodji video urejanja. V tej fazi svojemu glasu priposnameš še video prosojnice ... in spletni tečaj je že skoraj narejen.

P.s.: Kot asistent boš opravil levji delež snemanja. :-)

4 min 30 min

Tehnični postopek, kako v programu za snemanje spletnih tečajev posneti prosojnice.

Posnete prosojnice - skupaj z glasom.

Želim se vpisati

8. vloga: ZVEZDA ŠOVA

Del, ki ti morda ni povšeči (ali pač ?), bomo spremenili v prijetno izkušnjo, saj ti pokažemo, kako na čim bolj enostaven način posneti kadre, kjer se pojaviš s svojo govorečo glavo.

Če pa se rad snemaš, potem pa je to del, v katerem boš gotovo užival. A pazi: malo te bomo prizemljili. Ker konec koncev je to snemanje spletnega IZOBRAŽEVANJA, in zvezda spletnih izobraževanj je tvoj udeleženec, ne ti. :-)

P.s.: Tudi če v resnici nisi planiral takega načina snemanja, te bom 'prisilila', da posnameš vsaj en kader. Prepričana sem, da se boš v prihodnje težko uprl, da ne bi bil to tvoj prvi izbrani način snemanja. :-D

7 min 30 min

Tehnični postopek, posebej primeren za začetnike, saj pokažemo, kako posneti spletni tečaj s pomočjo improviziranega telemprompterja (bobna za snemanje).

Posnet vsaj en kader s TVOJO govorečo glavo.

Želim se vpisati

9. vloga: KASKADER

Hmmm ... včasih je treba posneti tudi kaj, kjer se na polno DOGAJA - bodisi zunaj ekrana ali na ekranu. Gre za scene, ko snemaš na primer dogajanje v svojih rokah (kakšna umetniška dela in podobno). Ali pa za snemanje dogajanja na ekranu: snemanje premičnih stvari na ekranu. Tudi tukaj smo karseda praktični in (vsaj kot začetniki) snemamo ločeno glas in video. Ta vloga morda ni primerna za vsakogar, a jo za vajo vseeno priporočam, da jo izvedeš tudi ti.

3 min 30 min

Navodila za snemanje s tvojega vidika in za snemanje dogajanja na ekranu.

Posnet vsaj en kader z dogajanjem na ekranu in/ ali izven ekrana.

Želim se vpisati

10. vloga: VIDEOGRAF

In še zadnja vloga oz. naloga, preden spustimo naš spletni tečaj v svet: montaža oz. urejanje. Je že res, da je do te faze tvoj video trening že zelo dodelan. Ampak vseeno - za boljšo uporabniško (beri: učno) izkušnjo bomo video na 'neproduktivnih' delih pokrajšali ter na delih, kjer je morda premalo vizualizacije, še 'olepšali'.

Oglej si več podrobnosti, kaj točno bomo delali, v prvem modulu spletnega tečaja (glej video zgoraj). Če pa se res, prav zares nočeš ubadati s tehničnimi popravki, montažo ... pa ti pri tem delu lahko pomagam tudi jaz - pokukaj v Pogosto zastavljena vprašanja na dnu te strani.

40 min 60 min

Tehnični postopek, kako urejati video z izrezovanjem in lepljenjem.

Dokončan video trening.

Želim se vpisati

CENIK

Izberi: v paketu z eŠolo upravljanja online programov ali pa samostojno

Spletni tečaj o pripravi in snemanju spletnih tečajev vsebuje - zaradi lažjega fokusa zgolj na eno stvar - zgolj napotke, kako kreirati vsebine in jih posneti. Na koncu se sicer rahlo dotaknemo tudi vprašanja, kje gostovati vsebine. Je pa upravljanje spletnih tečajev seveda mnogo več - gre namreč tudi za vpršanje, kako promovirati in prodajati s pomočjo spletnih orodji, kako upravljati programe (eKomunikacija in platforme), celo to - kako jih dopolniti morda tudi s spletnimi delavnicami v živo. Zato sem pripravila paket, kjer spletni tečaj dobiš skupaj z dostopom do (avtomatizirane izvedbe) eŠole upravljanja online programov (eŠola eFacilitiranja - ki jo sicer enkrat letno izvedem tudi v vodeni obliki).

Seveda lahko spletni tečaj vzameš tudi samostojno - v tem primeru sem pripravila cenovno ugodnejše dostope za 3 ali 6 mesecev (kolikor je popolnoma racionalna doba, da pripraviš svoj prvi ... pa tudi drugi spletni tečaj ... potem pa tako ali tako večino stvari že obvladaš).


1. Dostop v paketu z eŠolo eFacilitiranja/ eŠolo upravljanja online programov, ki vsebuje vse, kar potrebuješ za upravljanje (vodenih, avtomatiziranih in "v živo")

2. Samostojen dostop (trajen dostop, z doplačilom kasneje možen prehod v eŠolo eFacilitiranja)

V obeh primerih pa ob naročilu eTečaja dobiš dostop še do drugih zaprtih eUčilnic s suportom za snemanje s Screencast-o-maticom* in za upravljanje spletnih tečajev s Teachable akademijo.


Naročam V PAKETU z eŠolo

Naročam SAMOSTOJNO


*Cena je brez orodja za snemanje, ki pa je na voljo za cca. 16 € - glej več informacij v nadaljevanju.


Kaj pa orodje za snemanje in urejanje video lekcij?

Snemanje spletnega tečaja je prikazano in prirejeno za orodje Screencast-o-matic. Je eno najcenejših (že za 18 $ na leto) in dokaj enostavnih orodij za snemanje IN urejanje video posnetkov. Zaupaju mu mnogi solo-kreatorji spletnih tečajev po svetu. Ima dobro podporo v obliki tutorialov na Youtubu ter je redno updejtano. Orodje je na voljo v angleškem, nemškem, italijanskem, francoskem in španskem jeziku. Naloži se ga na računalnik in je torej primeren za delo tudi, ko nimaš na voljo interneta.

Več o orodju za snemanje

Te skrbi, če imaš primerno opremo?

Če imaš računalnik (recimo, da je mlajši od 5 let - a se da delati tudi na starejših) in mikrofon (priporočam slušalke z mikrofonom - lahko kar tiste od mobitela - ali pa samostoječ mikrofon, ne tistega vgrajenega v prenosnika), potem imaš verjetno že vse, kar potrebuješ.

Če nimaš kamere, ni panike, gotovo imaš telefon s kamero. Če pa si pripravljen investirati v spodobno spletno kamero (to olajša določene postopke, saj ni treba posnetkov prenašati iz telefona v računalnik, ampak snemaš direktno na računalnik), pa priročam nekaj v tem stilu (ima tudi vgrajen mikrofon): Logitech spletna kamera HD C920 ali nekoliko boljšo verzijo (omogoča tudi snemanje v "green screen" verziji ter ima vkjučeno manjše stojalo/ stativ): Logitech spletna kamera C922 Pro Stream (to kamero uporabljam tudi sama)

Potrebuješ še orodje za pripravo prosojnic: zaradi poenostavljenega dela s podnapisi priporočam katero koli verzijo MS PowerPoint-a, ampak bo v redu tudi na primer brezplačna Canva.

Pogosto zastavljena vprašanja


Kdaj se začne in konča ta spletni tečaj?
Tečaj je namenjen samostojnemu učenju. Začne se tisto minuto, ko si vpisan vanj, in konča, ko ga zaključiš. Tudi po zaključku imaš še vedno dostop do vseh vsebin, vendar ne dlje kot za čas, za kolikor si ga kupil.
Kako plačam spletni tečaj in kako poteka vpis?
S klikom na gumb Kupi si preusmerjen v spletno trgovino na eDogodek.si (upravljam EduBiz, Marija Maruša Jovanović s.p.), kjer oddaš svoje naročilo.

Po oddaji naročila prejmeš račun (načeloma v roku 24 ur). Ko je plačilo opravljeno, dobiš potrditveni mejl z z linkom do spletnega tečaja in že lahko začneš z učenjem.

Več: Pogoji sodelovanja

Cene so brez DDV – EDUBIZ, izobraževanje, Marija Maruša Jovanović s.p. ni zavezanec za obračun DDV po 1. točki 94. člena ZDDV-1
Ali moram imeti že pripravljeno vsebino za svoje spletno izobraževanje, če se želim udeležiti spletnega tečaja o kreiranju posnetih vsebin?
NE, ne potrebuješ. V samem tečaju lahko vadiš na 'plastičnem primeru'. Končni izdelek je v tem primeru mini DEMO spletni tečaj in ni narejen na podlagi tvoje dejanske vsebine.

Če pa želiš, pa seveda spletni tečaj lahko izkoristiš kot vodnik za kreiranje lastnega spletnega tečaja. V tem primeru PRIPOROČAM, da pred tem tečajem narediš načrt za svoj eLearning program - v pomoč ti je lahko spletni tečaj Kako narediti načrt za eLearning program.

Piši na marusa[afna]eDogodek.si za možnost brezplačnega dostopa do eTečaja Kako narediti načrt.
​Rad bi se naučil snemati, a se ne želim (m)učiti s tehničnim urejanjem posnetkov.
Ni panike! Za tehnični del imam na voljo zaupanja vredno projektno menedžerko, ki ti (ob ustrezni pripravi materiala) hitro in estetsko dovršeno zakjuči tvoje posnetke in te tako hitreje pripelje do končnega rezultata. Seveda gre za storitev, ki je na voljo za doplačilo (za občutek glede cene: 1 minuta surovega materiala je približno 1 €, torej če si posnel za 180 minut materiala, je to 180 €). Za več info se lahko pomeniva osebno (marusa[afna]edogodek.si).
Ali je na voljo "doživljenjski dostop" do spletnega tečaja?
Ja, nakup ti zagotavlja dostop do spletnega tečaja - dokler bo spletni tečaj živ - vendar pa ne za krajši čas kot eno leto. Torej, praktično gledano, lahko rečeva, da gre za doživljenjski dostop, z ganrantiranim dostopom za vsaj eno leto.
Ali mi je tekom tečaja na voljo kakšen suport?
Pri vsakem videu je vklopljena možnost komentiranja videa, kjer mi lahko postaviš svoja vprašanja (lahko tudi anonimno oz. s psevdonimom). Za kakršne koli bolj tehnične nasvete sem ti na voljo tudi v facebook skupini eduPodjetniki izobražujemo spletno. V skupini mi zastaviš vprašanje, jaz pa te nato usmerim v spletni tečaj ali v eno od suportnih učilnic (dostopnih samo za kupce eTečaja), kjer se nahaja odgovor.

Tvoj eFacilitator


Marija Maruša Jovanović
Marija Maruša Jovanović

"Ker verjamem, da ima sodobna tehnologija moč, da se znanje širi hitreje, ceneje – učinkoviteje! Pa še zabavno je!"

Hojla, Maruša tukaj,

ker želim omogočiti večjo dostopnost do izobraževanj, sem na misiji širjenja spletnega učenja in poučevanja. Zate sem v svoje eLearning programe zapakirala svojih:

 • 15 let (samo)izobraževanja o izobraževanju odraslih
 • 7 let neposrednega dela v (korporativni) eLearning industriji
 • 8+ let izkušenj v izobraževalnem marketingu
 • 3 leta v lastnem edukativnem biznisu

In ves svoj eLearning entuziazem - da sodobna (izobraževalna) tehnologija lahko služi tudi tvojemu (malemu, solo, coaching, predavateljskemu, svetovalnemu ... ali bodočemu) eduBiznisu!