Spletna šola spletnega izobraževanja/ poučevanja je sedaj 6-modularni voden mentorski program (ali pa spletni mentor za samostojno učenje), tekom katerega lahko razviješ svoj prvi spletni izobraževalni program, dodelaš obstoječega ali morda "samo za vajo" opravljaš naloge na primerih za vajo ter tako krepiš svoje veščine priprave spletnih izobraževalnih (ali mentorskih) programov, vodenja (komuniciranja, motiviranja, soDelovanja) udeležencev ter tehničnega upravljanja online programov - na tehnično lahkoten ter didaktično (izobraževalno) učinkovit način.


Si izobraževalec, eduPodjetnik, coach, mentor, svetovalec ... in želiš poučevati, mentorirati tudi na daljavo, preko spleta - učinkovito in enako (ali celo še bolj kvalitetno) "kot da bi bili v živo"?

Preveri v videu, ali se tudi sam prepoznaš v kateri od vlog. Če ja, potem je program vsekakor prav zate! V nadaljevanju pa lahko v brezplačni Mini eŠoli eIzobraževanja dobiš še več praktičnih informacij, kaj potrebuješ in kako učinkovito izobraževati (poučevati) na daljavo.

 

Hojla, Maruša tukaj,

se spomnite moje kolegice Sonje, ki se je jeseni 2019 zanimala za spletna izobraževanja? Po tehtnem premisleku sem ugotovila, da je imela prav …

Na kratko za vse, ki še niste slišali za Sonjo - je izobraževalka odraslih in jo je zanimalo spletno izobraževanje. Ne dovolj, da bi se ga resno lotila, ampak bolj tako – iz radovednosti in ker je to pač veščina sodobnega izobraževalca, ki jo bo morda (!) nekoč potrebovala.

No, pa saj veste, kako se nadaljuje potem zgodba v 2020 – marca se je izkazalo, da to ni le nekaj, kar je »fino-poznati«, ampak je to nekaj, kar je »nujno-znati«. Poučevati spletno, namreč. Znati snemati izobraževalno učinkovite video lekcije, pa izvajati eDelavnice preko Zoom-a v živo, pa upravljati vse skupaj v spletnih učilnicah (na Teachable, v Thinkificu, Moodle-u, na Wordpressu …)

A Sonjina dilema že leto dni nazaj je bila, da je moj program spletne šole spletnega izobraževanja prevelika investicija zanjo. Ne finančno (znesek, kolikor program stane, prinese lahko notri že z enim samim udeležencem v lastnem programu). Bolj časovno – zavezati se za 12 tednov, da vsak teden dela 2 – 3 ure. Jap, razumem … dolga (obveza) je to.

In ker leto 2020 ni »kot vsako leto dosedaj«, sem razmislila, da tudi moja spletna šola ne rabi biti »kot do sedaj«.

Večinoma tudi izobraževalci, coachi, mentorji niste več »kot do sedaj«. Ve(rjame)m, da vas je koronska situacija mnoge že spodbudila k temu, da ste se spopadli z novimi orodji, usvojili marsikatero novo(dobno) veščino poučevanja. Pravzaprav ve(rjame)m, da ste mnogi že vsaj deloma usvojili tisto, pri čemer vam želim pomagati, in da verjetno večina od vas išče samo še izpopolnitev na posameznem področju. Ali pa ste morda do sedaj zaobvladali eno področje (na primer video lekcije) in vas čaka še »soočenje« z drugim delom (na primer eDelavnice v živo ali spletne učilnice – oziroma obratno).

Zato sem se odločila, da poslušam Sonjo: Spletna šola spletnega izobraževanja bo … samo 6-tedenski program.

 • V enem mesecu in pol do vsega, kar morate po-ZNATI narediti.
 • V enem mesecu in pol do lastnega online programa ali/ in izboljšanih veščin spletnega poučevanja.
 • V samo 1,5 meseca do urejene lastne infrastrukture (če ste solo podjetnik) – urejene spletne akademije in prvih naloženih vsebin.

Hkrati vam bom skozi novi model Spletne šole spletnega izobraževanja – v skladu z novimi trendi – praktično prikazala kar 6 različnih modelov izvajanja online programov (namesto samo dveh, kot je bilo to v dosedanjem programu). Tako, sem prepričana, boste našli ustrezen model, ki ga lahko implementirate v svojo vsakodnevno prakso – ne glede na to, ali poučujete kot del samostojnega biznisa ali kot posameznik znotraj (večje) organizacije.

In ja, še vedno velja, da se nam lahko kadar koli brezplačno ponovno priključiš v skupinski izvedbi.

Aja, pa še nekaj sem dodala – skupinske DELOVNE klice. Iz izkušenj vem, da je včasih delo »na daljavo« precej osamljeno in zato včasih samo notranja motivacija ni dovolj, da bi se spravil k delu. Ali pa je potreben zgolj mali namig (nekoga, ki je dal to že čez), da se lažje spravimo k delu. Zato sem klasične govorilne ure razširila v delovne klice. Vsak teden tako odprem 90-minutno srečanje (preko Zooma), kjer strukturirano delamo skupaj – vsak na svoji nalogi (kjer koli v programu si takrat). Jaz pa sem takrat na voljo tudi za individualne inštrukcije in mini posvete.

Skratka, ne, Spletna šola spletnega izobraževanja ni »navaden« spletni tečaj – to ni tisto, kar pojmujemo pod avtomatiziran eTečaj ali eTečaj za samostojno učenje. Pač pa je to program, v katerem sem ti ves čas na voljo za suport in spodbudo, tebi pa lahko služi kot model, kako tudi sam lahko izpelješ svoje izobraževalne/mentorske ali skupinske coaching programe na daljavo, ne da bi ob tem udeležence prikrajšal za vsebino ali izkušnjo, kot ste jo vajeni v klasični obliki.

Več o programu, vsebini, izvedbi, popustih, načinu plačila … pa v nadaljevanju te strani.


6 modulov: 6 veščin/ 6 področij/ 6 modelov spletnega poučevanja


V 6-ih tednih skupnega soDelovanja pokrijemo vseh 6 glavnih področij in veščin spletnega poučevanja ter usvojimo številne drobne a pomembne malenkosti didaktično - izobraževalno učinkovitega spletnega poučevanja.


1 Didaktično načrtovanje online programov in tehnične infrastrukture


Dober in učinkovit (tak, ki pripelje udeleženca do rezultata) online program temelji na dobrem učnem načrtu. Tako zagotovimo, da naš spletni izobraževalni/mentorski program ni le "info produkt" z goro informacij, ki jih naš udeleženec komaj sprocesira, pač pa da je naše izobraževanje - četudi na daljavo in morda celo brez našega vodenja - dejansko AKCIJSKI produkt, ki naše udeležence pripelje do želenih rezultatov in sprememb.


V okviru tega modula individualno delava na razvoju tvojega spletnega izobraževalnega programa. Hkrati pa se posvetiva tudi tehničnim vprašanjem: kam postaviti oz. kje upravljati online program oz. kako vse skupaj tehnično postaviti, da bo cenovno in administrativno enostavno zate.

Tehnično infrastrukturo postavljava v okviru tvojih finančnih in tehničnih zmožnosti.

2 Priprava video lekcij in trening materialov za spletno izobraževanje


Poučevanje preko ekrana, zahteva drugačen način priprave (pisanja oz. govora) ter vizualizacije in prezentiranja kot klasične izvedbe.


To velja tako za predposnete video lekcije, ki niso značilne zgolj za avtomatizirane spletne tečaje pač pa se pojavljajo tudi v večini modelov vodenih spletnih izobraževanj (če ne kot glavni pa vsaj kot suportni material).

Prav tako so tovrstne veščine potrebne tudi pri eDelavnicah v živo.


V okviru tega modula pregledamo tvoje obstoječe trening materiale ter jih optimiziramo za izvedbe preko spleta.


V kolikor pa materialov še nimaš, skušamo najti čim hitrejši način priprave novih materialov.

3 Priprava na snemanje ter časovno in tehnično enostavno snemanje


Ne glede na to ali nastopaš pred kamero v živo ali v posnetku, je za kvalitetno izvedbo spletnega izobraževanja potrebna primerna postavitev pred kamero.


Za samo snemanje video lekcij pa še veščine rokovanja s snemalnikom in kak dodatek v video urejevalniku (predvsem zato da tebi olajšamo delo in da lahko sproščeno snemaš - saj veš, da znaš napake popraviti ali odstraniti).


Če si začetnik, bova v tem modulu odganjala strah pred kamero.

Če pa si že prekaljeni maček, pa bova izboljševala predvsem izobraževalno - tehnični vidik podajanja znanja na daljavo.

Delamo s cenovno ugodnimi in tehnično nezahtevnimi orodji.

4 Priprava in izvedba interAktivnosti v online okolju


V spletnem poučevanju ne gre brez aktivnosti (bodisi sinhrono ali asinhrono), ki omogočijo, da naši udeleženci natrenirajo usvojeno znanje ter ga prenesejo v svojo prakso.


Interakcija in različne aktivnosti (bodisi sinhrono, na eDelavnicah v živo, ali asinhrono med posameznimi moduli vodenih online programov) se ne zgodijo same od sebe in zahtevajo kar nekaj predpriprave.


V tem modulu se tako posvetimo načrtovanju aktivnosti, učinkovitemu podajanju navodil »na daljavo« ter nenazadnje podajanju povratne informacije brez katere ni pravega učnega učinka.

5 Tehnično rokovanje z videokonferenčnim okoljem Zoom

Tako kot ne gre pri pripravi video lekcij brez tehničnega dela, tudi v videokonferenčnih sistemih ne gre brez osnovnega tehničnega rokovanja in praktičnega poznavanja vseh funkcij, ki so nam na voljo.


eDelavnico na to temo izvedemo v živo (na daljavo), s čimer ti omogočim, da v skupini pre-izkusiš vse Zoom funkcionalnosti - kot bi bil v vlogi (co)hosta (gostitelja).


eDelavnico tekom leta izvajam večkrat in se je kot udeleženec spletne šole lahko vedno znova ponovno udeležiš brezplačno in vadiš veščine Zoomanja.

6 Upravljanje in vodenje online programov

Čeprav se večina izvajalcev osredotoči predvsem na to, kako pripraviti video lekcije ali kako izvajati eSrečanja v živo, pa je v resnici ključ do najboljšega rezultata v tem, kako naše udeležence (v vodenih programih) vodimo po poti od začetka do konca ter jim pomagamo pri predelovanju vsebin in prenosu v prakso.


Večino "malih skrivnosti velikih mojstrov" boste spoznali že samo preko praktične izkušnje v tem programu. V tem modulu pa jih bomo le še povzeli ter povezali z različnimi modeli vodenih spletnih izobraževanj.


Tako se bomo v tem modulu posvetili predvsem mehkim veščinam eIzobraževanja: eKomunikacija ter motivacija in interAktivno soDelovanja na daljavo.

Po potrebi bomo pregledali tudi tehnične zahteve eAkademije (LMS sistema), ki ga uporabljaš (Teachable, Thinkfic, Moodle, Wordpress ...)

Pravi model za vsakega izobraževalca

Praksa mi je pokazala, da ima vsak izobraževalec svoje (poslovne) potrebe in zahteve: nekateri ste začetniki in še nimate dovolj velike baze udeležencev, da bi lahko izpeljali visokointeraktiven program z več deset osebami, medtem ko imajo morda drugi "izziv", ker imajo preveč udeležencev, ki jih ne morejo pokriti s klasičnimi izvedbami ... tretji iščejo rešitve, kako morda začeti nov posel, a ohraniti stare izobraževalne programe, četrti bi obstoječemu poslu ali zaposlitvi dodali nove programe ...

Zato tudi program Spletne šole za ePoučevanja za eduPodjetnike ne sloni na filozofiji "one-size-fits-all"!

Prav zato skozi vsak modul skupinske izvedbe spoznamo tudi en model možnega izvajanja online programov. Tako verjamem, da bo vsak izvajalec našel način, ki ustreza njemu, njegovemu stilu izvajanja izobraževanj, predvsem pa njegovim časovnim in izvedbenim (z)možnostim.

Kako izgleda soDELOvanje v 6-tedenskem programu spletne šole spletnega poučevanja za eduPodjetnike?


Pri skupinski izvedbi gre kljub izvedbi preko spleta za INTERAKTIVEN program, kjer je vključeno aktivno (so)DELOvanje med mano (izvajalko, facilitatorko programa) in tabo ter tudi drugimi soUdeleženci. Z različnimi aktivnostmi tako dosežemo efekt "kot da bi bili v živo". Ti pa spoznaš vrsto aktivnosti in možnosti v spletnem okolju, ki jih na ta način pre-izkusiš osebno.

Vodenje programa "v živo" a na daljavo (skupaj v istem obdobju) omogoča, da program ni uniformiran, temveč omogoča individualizacijo, saj se vsakemu udeležencu posvetim tudi individualno - da lahko piliš veščine, kjer sam čutiš oz. vidiš, da je še priložnost za razvoj.

Skupinska izvedba se izvede 1x do 2x letno. Njena prednost je, da se učimo tudi iz izkušenj in primerov drugih.


Posnete video lekcije z dostopom več mesecev


Vsak teden prispe nov paket vsebine: za 30 - 60 minut posnete vsebine, ki si jo lahko ogledaš kjer koli (lahko tudi na mobitelu). V tej obliki "odpredavam" osnovna vodila za delo (zakaj je nekaj pomembno in kaj točno moraš znati narediti oz. nujno vedeti). Te lekcije ti bojo ostale na voljo tudi še več mesecev po koncu programa, tako da se lahko večkrat vrneš in jih ponovno pogledaš.

Trening individualno in na eDelavnicah v živo

Ker ni dovolj samo nekaj vedeti, pač pa je najboljša praksa delo, je za vsak modul/ teden predvidena aktivnost v obegu 60 do 90 minut. Nekatere aktivnosti zahtevajo tvoje individualno delo (kadar koli v času 6-ih tednov programa). Nekatere zadeve oddelamo skupaj na skupinskih eDelavnicah v živo. Na vsako opravljeno nalogo dobiš povratno informacijo.

Skupinski delovni klici za lažje delo na daljavo

Ker razumem, da je delo na daljavo včasih nekoliko osamljeno in ker gre lažje, če delamo skupaj, je vsak petek od 9.00 do 10.30 na voljo skupinski delovni klic preko Zoom-a. Lahko se nam pridružiš za ves čas klica, samo za uro ali pol ali za hiter posvet. V času klica ne podajam nove vsebine, pač pa vsak dela zase na nalogi (kjer koli v programu je). Jaz pa sem na voljo za dodatne usmeritve.

Kaj pa če želim delati individualno?


Razumem, da nekateri želite delati še bolj individualno - tako da se posvetim samo vam.

Prav tako razumem, da nekateri želite delati sami.

Zato so na voljo še 3 možne izvedbe, katerih velika prednost je tudi to, da se jim lahko pridružiš kadar koli tekom leta in ni treba čakati na naslednjo skupinsko izvedbo:


Individualni mentorski program - ena na ena

Izvedba ena na ena: poleg vsebine so vključeni delovni klici, kjer delava ena na ena, specifično na tvoji vsebini.


Tempo si prilagodiš po svoje (lahko je tudi kak modul manj) - module predeluješ hitreje (na primer 2 na teden) ali počasneje (en na 2 tedna).


Izvedba tudi v tem primeru na daljavo.


BONUS: vključena možnost pridružitve skupinski izvedbi brez doplačila

Izvedba za samostojno učenje - z individualiziranimi posnetimi feedbacki

Ta različica ti omogoča, da nisi popolnoma sam, a je hkrati nekoliko bolj cenovno ekonomična v primerjavi z individualnim mentorskim programom.


Vsebine predeluješ sam, v svojem času - vseeno pa skupaj določiva tempo (kako pogosto boš oddajal naloge). Na vse opravljene naloge ti nato dam tudi individualizirano povratno informacijo z usmeritvami in predlogi.


Torej, namesto delovnih klicev, na katerih skupaj predelujeva zadeve, so tu vključeni feedbacki na opravljeno delo.

Izvedba za samostojno učenje - brez delovnih klicev in brez feedbacka

Gre za izvedbo, ki je cenovno najbolj ugodna.


Omogoča ti, da dobiš celotno vsebino, a ne vključuje mojega sodelovanja s tabo.


Njena velika prednost je, da se v program lahko vpišeš kadar koli ter ga resnično lahko predeluješ v svojem tempu - neodvisno od mene.


Ob doplačilu se nam lahko kasneje pridružiš tudi v skupinski izvedbi.

Pa še cena in plačilne ugodnosti

(Cene so brez DDV-ja, ker nisem zavezanka za DDV - torej so to končne cene za plačilo)


 1. Skupinska izvedba (1x letno)
 2. Individualna mentorska izvedba (delo 1 na 1, čas izvedbe po dogovoru, vključeni delovni klici): 599 €
 3. Izvedba za samostojno učenje, na voljo 24 ur na dan z individualiziranimi posnetimi feedbacki - 1 feedback na modul (brez delovnih klicev): 399 €
 4. Izvedba za samostojno učenje, na voljo 24 ur na dan (brez individualiziranega feedbacka in brez delovnih klicev): 249 €

Možno plačilo na 2 obroka!


DODATNE UGODONOSTI - v vseh primerih dobiš dostop do

 • spletnega tečaja o pripravi in snemanju spletnih tečajev (trajen dostop) – v vrednosti 97 €
 • ter do suportnih učilnic, kjer so ti na voljo dodatni eVodniki za orodja, kot so Teachable, Screencast-o-matic, Zoom ter v pripravi še za druga eOrodja – v vrednosti 10 €/ mesec
 • možnost brezplačnega promoviranja (mali paket za 3 ali 6 mesecev) na izberi.eDogodek.si


Nisi prepričan, če je to primerno zate? Imaš vprašanja glede izvedbe ali vsebine?

Pridi na brezplačen 15-minutni telefonski posvet.

Rezultati eduPodjetnikov
Pa še nekaj primerov, kaj so dosegle eduPodjetnice, ki so do sedaj že sodelovale z mano?
Ja, večinoma so do mene sedaj pristopile ženske, vsekakor pa je v naši družbi dobrodošel tudi vsak eduPodjetnik.

N. je v poletnem času (ko načeloma ne izvaja klasičnih delavnic) v kratkem času pripravila nekaj tedenski voden online program in že v prvo izvedbo uspešno vpisala 10 udeležencev.

M. je v času udeležbe v spletnem programu posnela več deset mini video lekcij za poučevanje tujega jezika, ki jih nudi svojim udeležencem klasičnih izobraževanj kot dodatek za vajo.

A. je svoj spletni izobraževalni program preselila iz Facebook skupine v lastno eAkademijo ter tako sistematizirala in avtomatizirala upravljanje programa ter si olajšala celotno izvedbo.

S. je posnela prvi brezplačni avtomatiziran mini spletni tečaj in vanj vpisala že več deset udeležencev ter tako pridobila prve sledilce na čisto novem področju, ki ga predava.

A. je pripravila in odvodila prvo eDelavnico v živo. V plačljivo eDelavnico je v samo nekaj dneh uspešno vpisala skupino nekaj več kot 10 ljudi.

Druga A. je uspešno uredila svojo lastno eAkademijo, postavila svoj kratek predstavitveni eTečaj in vanj vsak teden vpiše več novih (potencialnih) strank.

M., A. in T. so s pomočjo mojega sistema hitrega snemanja video lekcij lahko samo v nekaj dneh posnele večje količine materiala - ne da bi se pri tem "skurile" zaradi napornega snemanja.

Večina eduPodjetnic se k meni vrača tudi po prvih uspehih. Vedno so dobrodošle tudi vse, ki morda "v prvo" niso uspele doseči tistega, kar so si zastavile (ker se je pač življenje odvilo po svoje ali ker sprva niso imele dovolj dobro definiranega cilja). Slednje so ponavadi v drugem poskusu (ko točno vejo, kaj želijo) precej bolje motivirane in tudi bolj uspešne.

Skratka, moj cilj ni prodati program in vas pustiti bose in žejne preko vode, temveč vam (ko ste pripravljene na uspeh) pomagati priti do cilja!

Pa še opozorilo, za koga NI ta program

Z veseljem sprejmem vsakogar, saj je program zastavljen tako, da je zasnovan kot trening, vaja (za tiste, ki morda še nimate konkretne vsebine in šele tipate in raziskujete trg za svoje področje). Ali pa program iz-koristite kot suport za gradnjo svojega realnega programa (ko vam je že jasno, kaj točno želite).

Žal pa program vseeno ni namenjen tistim, ki iščete rešitve hitrega zaslužka ali ki sami prodajate get-rich sheme. Prvič to ni usklajeno z mojimi prepričanji in vam bom (po pravici povedano) težko pomagala. Kot drugo pa verjamem, da tudi v online svetu in z online programi gradimo trajnostne sisteme, rešitve in vse po principu hitro in "dobro je, za kogar je", pač ni na nivoju kvalitete, ki jo nudim in h kakršni težim pri svojih udeležencih in strankah.

Prav tako ni namenjen tistim, ki potrebujete pomoč pri prodaji in marketingu svojih online programov. Tu vas lahko podprem kvečjemu s tem, da pregledam postavitev trenutnega programa, pomagam pri tehničnih rešitvah ali vas usmerim k uspešni coachinji, ki vam pomaga pri lansiranju vaših online programov.

Če niste prepričani, ali je program za vas (pa nekako čutite, da bi morda lahko bil), mi lahko pišete na [email protected] in vas povabim na kratek telefonski klic.

Brezplačna eDelavnica

Kako torej tudi na daljavo, preko spleta učinkovito izobraževati oz. poučevati - kot da bi bili v živo na terenu?


Poglej video s kratko predstavitvijo, kaj spletni izobraževalni programi so, kako se jih lotiti, katere vsebine so primerne za tak način p(r)odajanja znanja ... ter po ogledu nadaljuj naprej po strani - z brezplačno Mini spletno šolo za eduPodjetnike

 

Bi rad podrobneje spoznal moj način podajanja znanja ter izvedel še več praktičnih napotkov za učinkovito spletno poučevanje?

Vpiši se v BREZPLAČNO Mini spletno šolo za eduPodjetnike (13 videov v skupnem obsegu cca. 2 uri).

Opomba: vpis je brezplačen in te ne zavezuje k nakupu in udeležbi v tazaresni spletni šoli.

BREZPLAČNO

BREZPLAČNO

Brezplačen vpis v Mini spletno šolo spletnega izobraževanja

Z vpisom v to eUčilnico pridobiš dostop do videov, ki so ti nato ves čas dosegljivi pod Moji eDogodki. Hkrati pa z vpisom pridobiš tudi dostop do vseh ostalih brezplačnih programov na eDogodek.si akademiji.

Ker verjamem, da ima sodobna tehnologija moč, da se znanje širi hitreje, ceneje – učinkoviteje! Pa še zabavno je!"

Kdo je Maruša in zakaj pametuje(m) o spletnih izobraževanjih?

Ker želim omogočiti kvalitetna, izobraževalno učinkovita spletna izobraževanja, ob katerih se udeleženci dejansko veselijo vsake naslednje lekcije in se ne (z)dolgočasijo od nekvalitetno pripravljenega učnega materiala in neprimerne virtualne učne izkušnje, sem na misiji širjenja UČINKOVITEGA spletnega poučevanja. Zate sem v svoje eLearning programe zapakirala svojih:

 • 15 let (samo)izobraževanja o izobraževanju odraslih
 • 7 let neposrednega dela v (korporativni) eLearning industriji
 • 8+ let izkušenj v izobraževalnem marketingu
 • 3 leta v lastnem edukativnem biznisu

In ves svoj eLearning entuziazem - da sodobna (izobraževalna) tehnologija lahko služi tudi tvojemu (malemu, solo, coaching, predavateljskemu, svetovalnemu ... ali bodočemu) eduBiznisu!

~ Marija Maruša Jovanović

EduBiz, Marija Maruša Jovanović s.p., Kamnik